Materials i instruccions
El carretó constarà de diferents peces de fusta, així que hem d’aconseguir o elaborar aquestes peces amb les següents dimensions: una de 60×40 cm per a la base, 2 de 58,5 x 20 cm que serviran per fer els laterals i una altra de 40×20 cm per la part de darrere. A més d’aquestes peces, també necessitarem buscar una roda de plàstic o goma de 32,5 x 8 cm. Si som prou manetes, podem fer la roda de fusta.
Un cop preparades aquestes peces, començarem el procés per construir un carretó de manera fàcil. El primer pas serà rebaixar en 10 cm als laterals amb un tall en diagonal d’un vèrtex a l’oposat, per donar-los forma i arrodonir. Un cop tallats arrodoneix amb la serra de calar.
Després haurem de polir tots els cants perquè quedin polits i eliminar així qualsevol estella que pugui quedar després del tall.
Ara serà el moment de començar a armar carretó, unint la base de la part posterior amb cargols per a fusta, que introduirem en quatre forats que farem a la base amb una broca avellanadora. Caldrà seguir el mateix procés amb els laterals.
Acabar l’estructura i fixar la roda
A continuació ens tocarà elaborar l’estructura en la que anirà la roda. Tallarem 2listones de 2 x 1 cm i de 75 cm de llarg. Farem en cadascun un forat a 5 cm de l’extrem amb una broca de 13 mm.
Fixarem a l’estructura del carretó dels llistons per a la roda, deixant 23 cm fora de la base ia 8 cm de distància des de cada vora lateral. Col · locant tot d’aquesta manera, farem forats a 2, 27 i 49 cm i unirem els llistons a l’estructura del carretó amb cargols.
Per elaborar els mànecs, necessitarem 2 llistons de 2×1 cm i de 80 cm de llarg que cargolarem enganxats a cada vora inferior del carretó.
Amb una llima redondearemos tot i li donarem un bon acabat al carretó.
Finalment toca aplicar imprimació i vernís. Utilitzarem una brotxa adequada per donar la imprimació i deixarem assecar bé abans de donar el vernís.
Un cop seca el carretó, passarem l’eix de la roda pels forats que vam fer en els llistons i la fixarem amb unes abraçadores.