Amb la tardor arriba la caiguda de les fulles dels arbres, però les despeses semblen no caure mai. T’oferim una sèrie de consells perquè afrontis la «cuesta de otoño» de la millor manera possible.

Amb l’inici de la nova estació les despeses es disparen: la tornada a l’escola on els tus fila necessiten llibres, material escolar, roba nova, extraescolars… A més d’aquí a una mica haurem de començar a escalfar la casa.  En fi, que encara que això passi cada any, no deixa d’agafar-nos per sorpresa i fer-nos estrènyer al màxim el cinturó, així que et proposem alguns consells per estalviar en tot el que puguis.

1. No posis la calefacció abans d’hora. No et precipitis, és millor esperar al fet que el fred arribi de debò, mentre pots usar un petit calefactor els dies una mica més freds. I quan per fi l’encenguis, mantingues una temperatura constant i no superior a 21ºC.

2. Examina si hi ha desperfectes. Et recomanem que facis un repàs general de com es troben les canonades, desguassos i altres de la teva casa, així detectaràs al més aviat possible si hi ha alguna avaria o si hi ha coses que estan malament o desgastades com per exemple una excletxa per on pugui escapar-se la calefacció i produir un excés de consum. D’aquesta forma, ho podràs reparar abans que sigui tard i el cost i els inconvenients siguin molt majors.

3. Canvia les bombetes: Si encara tens bombetes tradicionals, a quines esperes per canviar-les per les de baix consum? Costen una mica més, però a la llarga estalvies bastant energia. Pregunta’ns quina potència necessites

4. Redueix les factures. Hi ha diverses maneres d’estalviar en les factures de la teva llar, per exemple agrupant els serveis de telecomunicacions en una mateixa factura (les companyies fan ofertes interessants en aquest sentit). També és bona idea informar-te dels comptes corrents que et retornen un percentatge per domiciliar els teus rebuts.

5. Aprofita les ofertes: En aquesta època es llancen bastantes ofertes en calefactors, productes en l’alimentació tipus 3×2, la segona unitat al 50%, etc. Aprofita-les i encara que això t’obligui a comprar més quantitat de la qual en principi pensaves, si són productes no peribles, ja no els hauràs de comprar quan els necessitis. Això sí, intenta no escatimar en la qualitat, ja saps que el barat de vegades surt car.

6. Estudia la possibilitat de canviar electrodomèstics i altres elements per estalviar energia: Ja sabem que aquestes inversions requereixen fer més números i de reflexionar-ho detingudament, però aquesta és una bona època per plantejar-te si ha arribat el moment de canviar algun vell electrodomèstic que no fa més que balafiar energia o, fins i tot, de substituir les teves velles finestres per unes noves amb les quals estalviïs energia en lloc de gastar-la. No ho vegis com una despesa sinó com una inversió a mitjà-llarg termini.

7. I si tens segon habitatge… Si tens per exemple una casa al poble o a la platja que no usis a l’hivern, abans de tancar-la, assegura’t que la deixes en perfecte estat de canonades i altres conductes d’energia. També et recomanem que desconnectis la llum i tanquis la clau de pas per evitar possibles problemes mentre no estiguis.

I recorda… Qualsevol dubte estem a la teva disposició