Ingletadores: Funcionament, utilització i criteris de selecció.

Existeixen ingletadores de diferents tipus, si bé al principi eren manuals, avui dia la gran majoria funcionen amb motor. Aquestes eines ens permeten realitzar talls amb rapidesa i precisió sobre angles ja seleccionats i poden transportar-se fàcilment, ja que són relativament petites i portàtils.

És important que les ingletadores siguin estructuralment fermes, amb amortidors de vibracions en els mànecs per reduir la possibilitat de dany físic i l’estrès muscular per a l’operador. Treballar amb elles comporta alguns riscos, i és convenient saber tant com funcionen com la manera d’ocupació més correcta.

Com funcionen les ingletadoras?

Les ingletadoras funcionen amb una serra circular giratòria que realitza talls sobre una peça de treball amb un moviment curt i controlat. Aquesta peça de treball se sosté contra una bancada per proporcionar un angle precís entre la fulla i la vora de la peça de treball.

Podem trobar ingletadoras equipades amb accessoris especials, depenent del tipus de treball al que es dediquin. En el cas de les que treballen la fusta poden estar equipades amb una guia en forma d’un braç de frontissa que controlarà l’elevació del tall lineal i perpendicular a la superfície de la peça que estem tallant. Les que usem per tallar metalls estan equipades amb sistemes especials per a la posada de refrigerant i lubrificant al punt de tall. Per la seva banda, les ingletadoras per a formigó o ciment han de comptar amb un sistema d’eliminació de pols.

Els discs tenen acabats de superfície o empelts especials per millorar el rendiment de tall. A diferència dels de la amoladora són irregulars i extremadament resistents.

Fes Clic aqui per continuar llegint aquest consell.