Amb les altes temperatures en els mesos de juliol i agost, és difícil mantenir l’habitatge agradable sense l’assistència de l’aire condicionat però sí que és senzill reduir les seves hores de funcionament i tenir un ambient menys calurós.

Consells:
1- Deixa les persianes baixades. Sens dubte és una de les accions més senzilles i eficaces que pot reduir la temperatura interior fins a 6 graus. S’ha de prestar especial atenció a les orientades al sud i l’oest.

2- Instal·la tendals. Almenys en les finestres amb major exposició al sol i en les terrasses i balconades.

3- Ventila a la nit. Aprofita les hores de menys calor del dia per obrir les finestres i renovar l’aire. En els habitatges on sigui possible cal crear corrents per moure l’aire. Quan no hi ha finestres enfrontades es pot buscar el mateix efecte de túnel d’aire amb un ventilador.

4- El ventilador, un gran aliat. Un invent pel qual no passen els anys. Algunes de les recomanacions de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) per encertar amb la seva compra són fixar-se en les dimensions de les pales i el diàmetre del ventilador (a major grandària, major eficàcia), el nombre de velocitats, el cabal d’aire que llança, el soroll en el funcionament i les possibilitats d’orientació. Instal·lar un de sostre en el saló farà més agradables les hores de lectura i televisió.

5- Il·lumina de forma adequada. El 80% de l’energia que consumeixen les bombetes tradicionals incandescents es transforma en calor. Si encara no has introduït en l’habitatge la il·luminació LED, aquí tens una altra bona raó per fer-ho al més aviat possible.

6- Utilitza els electrodomèstics de forma adequada. Especialment evita cuinar amb forn, però també redueix rentadora, rentavaixella i, per descomptat la planxa. Tots ells irradien gran quantitat de calor, per la qual cosa has d’encendre’ls en les hores de temperatura exterior més baixes.

7- Tanca les portes de les habitacions que no utilitzes. Un altre senzill gest de grans resultats. Si en el teu habitatge hi ha una sèrie d’habitacions que no s’utilitzen tant durant el dia, millor mantenir-les tancades per guardar l’aire fresc a la zona més habitada.

8- Llueix ara els llençols de cotó i fil. Generen una sensació de frescor en contacte amb la pell perquè afavoreixen la transpiració. També convé canviar-les més sovint. En el cas del coixí, des de fa uns anys es comercialitzen unes emplenades de pela de fajol, que són més fresques a l’estiu en permetre que circuli l’aire en el seu interior.

9- Refresca el teu cos per fora i per dins. Convé ingerir begudes a temperatura ambient. Les molt fredes generen una reacció interna amb major consum d’energia fins que el cos recupera els seus 37 graus. De la mateixa manera, convé que la dieta inclogui més verdures, amanides i productes menys cuinats, la qual cosa facilita les digestions. Una ràpida dutxa és el remei més eficaç per als moments de calor més angoixants.
Tots ells són remeis senzills que guanyaran eficàcia en la mesura en què els incorpores en major nombre a les teves rutines diàries.